EMDR
Jeg er uddannet i EMDR terapi og tilbyder dette til børn, unge og voksne. EMDR står for ”Eye Movement Desensitization and Reprocessing”.
EMDR
EMDR Terapi er en evidensbaseret terapiform udviklet til behandling af PTSD (Post Traumatisk stress Forstyrrelse). EMDR anbefales af WHO til behandling af PTSD hos voksne og har desuden vist, at være effektiv i behandling af en lang række andre psykiske og fysiske problemstillinger – både hos voksne, børn og unge.
EMDR er kort beskrevet en behandlingsform, der kan mindske det ubehag, som kan forstyrre i dagligdagen, hvis man har haft ubehagelige oplevelser. I EMDR får man hjælp til at bearbejde fortiden, så den ikke blander sig i nutiden.
Et traume forstås som alle typer af oplevelser man som menneske kan have, hvor man overvældes følelsesmæssigt på en negativ og vedvarende måde. Det kan være forskelligt, hvad vi mennesker oplever som overvældende. Et traume handler derfor ikke kun om store hændelser som ulykker eller krig – men også ”dagligdags hændelser” som fx at blive ekskluderet socialt, føle sig forkert, miste sit arbejde, blive syg, osv.
Et traume kendetegnes ved, at tidligere oplevelser har sat sig fast på en ubearbejdet måde – og kan aktiveres i nutiden og give mistrivsel. I EMDR arbejdes der med at bearbejde negative eller traumatiske oplevelser der har ”sat sig fast”. Oplevelser kan ”sætte sig fast”, fordi man under oplevelsen af voldsomme hændelser får aktiveret sin hjernes alarmberedskab. Når man er i alarmberedskab, sættes hjernens automatiske måde at bearbejde oplevelser på, ud af drift. Vores autonome nervesystem sørger i stedet for, at vores kamp, flugt eller frys respons tager over, så vi kan klare den trussel vi står overfor. Kroppen har sin egen hukommelse og de negative fysiske oplevelser og følelser man oplever i situationen, lagres i vores system på en ubearbejdet måde, hvor hverken krop eller hjerne forstår, at truslen er drevet over. I praksis betyder det, at man i nutiden kan komme til at reagere uhensigtsmæssigt på situationer eller oplevelser, der i sig selv ikke er en trussel – men som vores alarmberedskab fejlagtig vurderer, som en trussel mod vores velbefindende. Et oplevet traume kan derfor resultere i, at man er i et vedvarende forhøjet alarmberedskab, der hurtigt kan aktiveres.
Derefter påvirkes hjernens højre og venstre halvdel gennem enten øjenbevægelser eller Tapping. Forskning viser, at påvirkningen aktiverer samme hjerneprocesser som under REM søvn – hvor man netop bearbejder indtryk og oplevelser. Påvirkningen hjælper til at reducere det ubehag og de svære følelser, der har været låst fast. Ubehag i kroppen aftager eller forsvinder helt og følelserne falder til ro. Man kan stadig huske den voldsomme oplevelse, men det vil blive mindre ubehageligt at tænke på. Man vil komme ud af det vedvarende forhøjede alarmberedskab.
Hvis du gerne vil vide mere eller er usikker på, om EMDR vil kunne hjælpe dig med de problemer du oplever, er du velkommen til at kontakte mig på heidi@jenisch.dk eller tlf 22 40 88 09.